BSE Odisha 10th Class English A letter to God Text Book Questions and Answers

 BSE Odisha 10th Class English A letter to God Text Book Questions and Answers

Question 1.

Where did Lencho live?

(ଲେଞ୍ଜୋ କେଉଁଠାରେ ବାସ କରୁଥିଲା ?)

Answer:

Lencho lived in a solitary house that sat on the top of a low hill in the valley.


Question 2.

What did he hope for?

(ସେ କ’ଣ ଆଶା କରୁଥିଲା ?)

Answer:

He hoped for a downpour or at least a good shower of rain which was the only thing the earth needed for a good harvest.




Question 3.

What did he say about the raindrops?

(ସେ ବର୍ଷାବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ କ’ଣ କହିଥିଲା ?)

Answer:

Lencho remarked with excitement that the raindrops falling from the sky were new coins. The big drops were ten-cent pieces and the little ones were five-cent pieces.


Question 4.

How did the rain change?

(ବର୍ଷା କିପରି ବଦଳିଗଲା ?)

Answer:

The rain changed into a hailstorm and along with the rain very large hailstones began to fall.




Question 5.

What happened to Lencho’s corn Heads?

(ଲେଞ୍ଜୋର ଶସ୍ୟକ୍ଷେତଗୁଡ଼ିକର କ’ଣ ହେଲା ?)

Answer:

As a strong wind began to blow and along with the rain, large hailstones began to fall, Lencho’s corn fields looked white as if it was covered with salt. His corn fiel

ds were completely destroyed.

Question 6.

Who did Lencho have faith in?

(ଲେଞ୍ଜୋ କାହା ଉପରେ ବିଶ୍ବାସ ରଖୁଥିଲା ?)

Answer:

Lencho had deep faith in God.


Question 7.

Who did he write a letter to?

(ସେ କାହା ପାଖକୁ ଚିଠିଟିଏ ଲେଖୁଲା ?)

Answer:

Lencho wrote a letter to God.




Question 8.

Who read the letter?

(ଚିଠିଟିକୁ କିଏ ପଢ଼ିଲା ?)

Answer:

The postman and then the postmaster read the letter.


Question 9.

What did the postmaster do?

(ପୋଷ୍ଟମାଷ୍ଟର କ’ଣ କଲେ ?)

Answer:

The postmaster thought of writing a letter in order not to shake Lencho’s faith in God. But after opening the letter he knew that Lencho asked for hundred pesos from God. So he collected some money from his employees and several friends and contributed a part of his salary. Then he sent the money in an envelope addressed to Lencho. He was able to send only a little more than half.



Question 10.

Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

(ଲେଞ୍ଜୋ ତା’ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ଥ‌ିବା ଚିଠିଟିଏ ଦେଖୁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେଲା କି ?)

Answer:

No, Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it.


Question 11.

What was Lencho’s reaction after getting the letter?

(ଚିଠିଟି ପାଇବା ପରେ ଲେଞ୍ଜୋର ପ୍ରତିକ୍ରିୟା କ’ଣ ଥିଲା ?)

Answer:

After getting the letter Lencho did not show the slightest surprise upon seeing the money in it. But he became angry while he counted the money because he got seventy pesos only whereas he asked for 100 pesos. He knew it well that neither God could have made a mistake nor could have denied what he had asked for. He began to suspect the integrity of the post office employees. In his next letter, he requested God to send him the rest money not through mail as the post office employees were a bunch of crooks.

F. Let’s Read Between The Lines:


(a)

(i) Why did Lencho keep on looking at the sky throughout the morning?

(ଲେଞ୍ଜୋ କାହିଁକି ସାରା ସକାଳ ଆକାଶକୁ ଚାହିଁ ରହିଥିଲା ?)

Answer:

There was no rain for some days and the earth needed a downpour or at least a shower for a good harvest. So Lencho kept on looking towards the northeast sky and waited for rain throughout the morning and waited for rain.


(ii) Why was the field white after the storm?

(ଝଡ଼ ପରେ କ୍ଷେତ କାହିଁକି ଧଳା ହୋଇଗଲା ?)

Answer:

Due to a hailstorm for an hour, large hailstones fell on the field along with rain. So after the storm, the field was white as if it was covered with salt.


(iii) Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

(ଲେଞ୍ଜୋ କାହିଁକି ବର୍ଷାବିନ୍ଦୁଗୁଡ଼ିକ ନୂଆ ମୁଦ୍ରା ଭଳି ବୋଲି କହିଥିଲା ?)

Answer:

Just as Lencho predicted big raindrops began to fall from the sky. Seeing it Lencho became extremely happy having a hope of a good harvest. So he. said the raindrops were as valuable as new silver coins.


(iv) Why did Lencho prefer locusts to the storm?

(ଲେଞ୍ଜୋ କାହିଁକି ଝଡ଼ ଅପେକ୍ଷା ପଙ୍ଗପାଳଙ୍କୁ ପସନ୍ଦ କରିଥିଲା ?)

Answer:

The crops of Lencho were completely destroyed by hailstorms. He thought that his family would go without food that year. He knew that a plague of locusts would have left more than that. The hail had left nothing. So he preferred locusts to the storm.


(v) Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?

(କିଏ ତା’ ପାଖକୁ ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲା ଜାଣିବାକୁ ଲେଞ୍ଜୋ ଚେଷ୍ଟ କଲା କି ? କାହିଁକି କାହିଁକି ନୁହେଁ ?)

Answer:

Lencho didn’t try to find out who had sent the money to him. It was because he had firm faith in God and thought that God had listened to his prayer and had sent him the money.


(vi) What would be the reaction of the post office employees when they read the second letter.

Answer:

When the post office employees read the second letter, the postmaster showed his curiosity to read the letter as what Lencho had written.

(b) Read the passage from the text and answer the questions that follow :

(ପାଠ୍ୟବିଷୟରୁ ଅନୁଚ୍ଛେଦଟିକୁ ପଢ଼ ଓ ତଳେ ଥ‌ିବା ପ୍ରଶ୍ନଗୁଡ଼ିକର ଉତ୍ତର ଦିଅ ।)

All through the night _______________________ act of charity.

(Five paragraphs)


(i) Who does Lencho have complete faith in?

(ଲେଞ୍ଜୋ କାହା ଉପରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ଵାସ ରଖିଛି ? )

Answer:

Lencho has complete faith in God.


(ii) ‘Lencho was an ox of a man’ – What does the line mean?

(‘ଲେ ବଳଦ ଭଳି ମଣିଷଟିଏ ଥିଲା’ – ଏହି ଧାଡ଼ିଟି କ’ଣ ବୁଝାଉଛି ? )

Answer:

The line ‘Lencho was an ox of a man’ means though Lencho was a man, he had to work hard in the field like an ox. The writer uses such a metaphor.


(iii) What was the postmaster like?

(ପୋଷ୍ଟମାଷ୍ଟର କିଭଳି ଥିଲେ ?)

Answer:

The postmaster was a fat man and had a friendly and pleasant personality. He was very kind and helpful also. As he was a charitable person he came forward to help Lencho by collecting and contributing money from his salary.


(iv) Why did the postmaster send money to Lencho?

(ପୋଷ୍ଟମାଷ୍ଟର ଲେଞ୍ଚୋ ପାଖକୁ କାହିଁକି ଟଙ୍କା ପଠାଇଲେ ?)

Answer:

When the postmaster saw the letter addressed to God, he was greatly surprised to think about the writer’s firm faith in God. In order not to shake the writer’s faith in God, he decided to answer the letter. He did not want Lencho to face the unfortunate results of his crop loss. He managed to send him seventy pesos to let him overcome his loss of crops.


(v) What does the expression ‘an act of charity’ mean?

(‘ଏକ ବଦାନ୍ୟତାପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ’ ଶବ୍ଦପୁଞ୍ଜର ଅର୍ଥ କ’ଣ ?)

Answer:

The expression ‘an act of charity’ means an act of showing kindness and generosity towards people who are in distress.


Question 1.

Which country did G.L. Fuentes belong to?

Answer:

Mexico


Question 2.

At what age did G.L. Fuentes start writing?

Answer:

15


Question 3.

What was the only one in the entire valley?

Answer:

Lencho’s house


Question 4.

What was flowing by the low hill?

Answer:

the river


Question 5.

What was dotted with the flowers?

Answer:

the field of ripe corn


Question 6.

When did Lencho look at the sky in the northeast direction?

Answer:

in the morning


Question 7.

‘Now we’re really going to get some water, woman.’ Who is the ‘woman’ here?

Answer:

Lencho’s wife


Question 8.

Who was working in the field?

Answer:

the older boys

Question 9.

How long were the little boys playing?

Answer:

till dinner


Question 10.

How was the air when it started raining?

Answer:

fresh and sweet


Question 11.

What did Lencho consider the raindrops?

Answer:

new coins


Question 12.

What began to fall along with the rain?

Answer:

very large hailstones


Question 13.

What did the large hailstones resemble?

Answer:

new silver coins


Question 14.

What did the boys collect when hailstones began to fall?

Answer:

the frozen pearls


Question 15.

“I hope it passed quickly.” What does ‘it’ refer to?

Answer:

the hailstones


Question 16.

How long did the hailstorm continue?

Answer:

for an hour


Question 17.

What was totally destroyed due to a hailstorm?

Answer:

corn

Question 18.

What were Lencho’s sons filled with after a hailstorm?

Answer:

sadness


Question 19.

What was that night like?

Answer:

sorrowful


Question 20.

“All our work, for nothing.” To whom did Lencho say so?

Answer:

to his sons


Question 21.

What was the single hope in that solitary home?

Answer:

help from God


Question 22.

What can see everything, even what is deep in one’s conscience?

Answer:

God’s eyes


Question 23.

How was Lencho working in the fields?

Answer:

like an animals


Question 24.

How much money did Lencho need?

Answer:

hundred pesos


Question 25.

What did Lencho write on the envelope?

Answer:

To Gode


Question 26.

Who dropped the letter into the mailbox?

Answer:

Lencho


Question 27.

The postman went to his boss laughing heartily. Who is the ‘boss’ here?

Answer:

the postmaster


Question 28.

Who had in his career never known that address?

Answer:

the postman

Question 29.

What was the postmaster like?

Answer:

a fat amiable person


Question 30.

“What a faith !” who said this?

Answer:

the postmaster


Question 31.

Where did the postmaster tap the letter?

Answer:

on his desk


Question 32.

Who opened Lencho’s letter to God?

Answer:

the postmaster


Question 33.

What did the postmaster stick to?

Answer:

his resolution


Question 34.

How much money did the postmaster himself give?

Answer:

a part of his salary


Question 35.

What did the letter to Lencho contain?

Answer:

only a single word as a signature: God


Question 36.

Who handed the letter to Lencho the following Sunday?

Answer:

the postman


Question 37.

Who was experiencing the contentment of a man who had performed a good deed?

Answer:

the postmaster


Question 38.

Who had unflinching faith in God?

Answer:

Lencho


Question 39.

What did Lencho ask for near the window of the post office?

Answer:

paper and ink

Question 40.

Where did Lencho write his second letter to God?

Answer:

on the public writing table.

Comments

Popular posts from this blog

BSE Odisha Class 10 History Solutions Chapter 1 ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ

BSE Odisha 10th Class English Solutions Chapter 1 All Things Bright and Beautiful

BSE Odisha Class 10 History Solutions Chapter 5 ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଓ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟସେନା