BSE Odisha 10th Class English Solutions Chapter 3 The Solitary Reaper

 BSE Odisha 10th Class English Solutions Chapter 3 The Solitary Reaper

G. Let’s Understand The Poem:


Answer the following questions orally. You may refer to the text with your word knowledge to locate the facts/information required.

ଭାବେ ଦିଅ । ଆବଶ୍ୟକ ତଥ୍ୟ ଚିହ୍ନଟ ବା ନିରୂପଣ ନିମନ୍ତେ ତୁମେ ତୁମ ଶବ୍ଦଜ୍ଞାନ ସହିତ ପାଠ୍ୟବିଷୟର ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ ନେଇପାର ।)


Question 1.

What is the central idea ((ମୁଖ୍ୟଶ ବା ସାରକଥା)of the poem? (Tick the correct answer.)

(a) Reapers can sing like birds.

(b) Sweet music appeals (ମଧୁର ସଙ୍ଗୀତ) to all.

(c) Beautiful experiences have long-lasting effects.

(d) Rich harvest (ଭଲ ଫସଲ | ଅମଳ) makes the reaper happy.

Answer:

(b) Sweet music appeals to all.




Question 2.

The setting (background — ପୃଷ୍ଠଭୂମି) of the poem is ________

(a) the Arabian deserts

(b) the British Isles

(c) the Hebrides Islands

(d) the mountain regions of Scotland

Answer:

(d) the mountain regions of Scotland


Question 3.

Who are the people described in the poem?

( କବିତାରେ କେଉଁ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯାଇଛି ?)

Answer:

In the poem the people passing by the poet (କବିଙ୍କ ପାଖ ଦେଇ ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିବା କବି ଡ) are described.




Question 4.

Who does the expression “Highland Lass” refer to? Why does he describe her as “Yon solitary Highland Lass”?

(“Highland Lass” a mizig qo କରୁଛି ? ସେ (କବି) କାହିଁକି ତାକୁ (ଶସ୍ୟକଟାଳିକୁ) “Yon solitary Highland Lass” ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି ?)

Answer:

The expression “Highland Lass (maiden — ବାଳିକା)” refers to (implies -ସୂଚିତ କରେ |) the solitary reaper. He (the poet) describes her ((he girl or the reaper) as “Yon solitary Highland Lass” because she is all alone in the mountain regions.

କାରଣ କରେ |) the poet of other singers. They are ‘cuckoo’ and ‘nightingale’.

Question 5.

What is the girl doing?

(ଝିଅଟି କ’ଣ କରୁଛି ?)

Answer:

The girl is singing by herself (alone — ଏକାକୀ) while reaping the grain.


Question 6.

Who does the poet say “Stop here or gently pass’? Why does he say so?

(କବି କାହାକୁ କହିଛନ୍ତି “Stop here or gently pass” ? ସେ ଏହା କାହିଁକି କହିଛନ୍ତି ?)

Answer:

The poet says to the passers-by (ବାଟୋଇ ବା ପଥଚାରୀ) “Stop here or gently pass”. He says so to enjoy the reaper’s sweet song thoroughly.




Question 7.

Pick out the words which tell that the girl does not have anyone by her side.

(କବିତାରୁ ସେହି ଶବ୍ଦସମୂହ ବାଛ ଯାହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଝିଅଟି ପାଖରେ ଆଉ କେହି ନାହାନ୍ତି ।)

Answer:

The words which tell that the girl doesn’t have anyone by her side (near her) are “Yon solitary Highland Lass” and “by herself”.


Question 8.

What is the tone of her song — happy, sad, soothing or sympathetic?

(ଝିଅଟିର ଗୀତର ଭାବ କ’ଣ – ସୁଖ, ଦୁଃଖ, ଆରାମ ବା ସହାନୁଭୂତିମୂଳକ ?)

Answer:

The tone (feeling) of her song is sadness (ବିଷାଦ).




Question 9.

Overflowing with sound – Explain.

(‘Overflowing with sound’ – (ଶବ୍ଦ ସହିତ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି | )

Answer:

The expression “Overflowing with sound” means the free-flowing voice of the maiden’s song that spreads all over the valley.


Question 10.

The solitary reaper’s song reminds the poet of other singers. Who are they?

(ନିର୍ଜନ ଶସ୍ୟକଟାଳିର ଗୀତ କବିଙ୍କୁ ଅନ୍ୟ ଗାୟିକାମାନଙ୍କ ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି । ସେମାନେ କିଏ ?)

Answer:

The solitary reaper’s song reminds (causes to remember – ମନେରଖିବାକୁ କାରଣ କରେ |) the poet of other singers. They are ‘cuckoo’ and ‘nightingale’.

Question 11.

Who sings welcome notes? Where? For whom? What for?

( ଯିଏ ସ୍ୱାଗତ ନୋଟ୍ ଗାଇଥାଏ ? ଗାନ କରିଥାଏ ? କେଉଁଠାରେ ? କାହା ପାଇଁ ? କେଉଁଥ‌ିପାଇଁ ?)

Answer:

The nightingale (ନାଇଟିଙ୍ଗଲେ |) sings welcome notes (songs) in the Arabian deserts for the band of extremely (ଅତ୍ୟନ୍ତ) tired travellers to give them the thrill of her melodious music (ପଥଶ୍ରାନ୍ତ ବାଟୋଇମାନଙ୍କୁ ମଧୁର ଗୀତର ରୋମାଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ).


Question 12.

Whose voice is thrilling?

(କାହାର ସ୍ମର ରୋମାଞ୍ଚକର ଅଟେ ?)

Answer:

The cuckoo’s voice is thrilling (very exciting or joyful).

in the poem carrying (implying -ଇଙ୍ଗିତ କରିବା) the same meaning is “a melancholy (sad) strain (song)”.


Question 18.

What does the poet mean to say “As if her song could have no ending”?

(“As if her song could have no ending” ବୋଲି କବି କେଉଁ ଅର୍ଥରେ କହିଛନ୍ତି ? )

Tick the most appropriate answer below.

(ନିମ୍ନରେ ଥ‌ିବା ଉପଯୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ପାଖରେ I ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।)

• Her song is too long to end.

• She keeps on singing and seems not to end.

• The poet does not want the song to end.

• The song contains an everlasting universal theme that recycles.

Answer:

The song contains (ଗୀତରର ଅଛି ) an everlasting (ଅନନ୍ତ) universal theme (ସର୍ବଭାରତୀୟ ଥିମ୍ |) which recycles. (✓)


Question 19.

The poet listens ‘motionless and still’ because _______________. (ନିଶ୍ଚଳ ଓ ନୀରବ ହୋଇ କବି ଶୁଣୁଛନ୍ତି କାରଣ ______________)

(Tick the right answer.) (ଠିକ୍ ଉତ୍ତରରେ ✓ ଚିହ୍ନ ଦିଅ ।)

• the rich melodious voice of the singer holds him mesmerized and spellbound.

• he was tired after walking uphill.

• he wanted to learn the words and rhythm of the song.

• he is rooted to the spot by the girl’s beauty.

Answer:

the rich melodious voice of the singer holds him mesmerised and spellbound (ବିମୋହିତ ଓ ଅଭିଭୂତ କରି ଦେଇଛି). (✓)


Question 20.

How did the song affect the narrator?

(ଗୀତଟି କିପରି କବିଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ?)

Answer:

The poet continues to hum (ଗୁଣୁଗୁଣୁ କରି ଗାଉଛନ୍ତି)the melodious song of the reaper even after a long period of time had passed since he first listened to the song.

stanza 5 with a similar meaning is ‘plaintive numbers’.

Question 21.

In stanza 1 and stanza 2, four words and phrases have been used to show that the girl working in the fields is without anyone by her. Pick out these words and phrases.

(ପଡ୍‌-୧ ଓ ପଡ୍‌କ୍ସି-୨ରେ ଚାରୋଟି ଶବ୍ଦ ଓ ବାକ୍ୟାଶ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ଯାହାକି ଝିଅଟି କ୍ଷେତରେ ନିଃସଙ୍ଗ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥ‌ିବାର ଦର୍ଶାଉଛି । ସେହି ଶବ୍ଦ ବା ବାକ୍ୟଶଗୁଡ଼ିକୁ ବାହାର କର/ଚୟନ କର ।)

Answer:

Four words or phrases in stanza 1 and stanza 2 have been used to show that the girl working in the fields is without anyone by her. These words or phrases are: ‘Single in the field’, ‘Yon solitary Highland Lass’, ‘Reaping and singing by herself and the word ‘Alone’.


Question 22.

The theme of the solitary reaper’s song contains sadness. What other words are used in place of ‘sad’ ?

(ନିର୍ଜନ ଶସ୍ୟକଟାଳିର ଗୀତର ସାରମର୍ମ ଦୁଃଖଭିଭିକ । ‘Sad’ ବଦଳରେ ଅନ୍ୟ କେଉଁ ଶବ୍ଦଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି ?)

Answer:

The theme of the ‘solitary reaper’s song contains sadness. The other words used in place of ‘sad’ are ‘melancholy’ (ବିଷାଦଗ୍ରସ୍ତ), ‘plaintive’ (କରୁଣ), ‘sorrow’ and ‘pain’.


Question 23.

What are the two synonyms for the ‘young girl’?

(‘ଯୁବତୀ’ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ସମକକ୍ଷ କ’ଣ?)

Answer:

The two synonyms (ପ୍ରତିଶବ୍ଦ) for the ‘young girl’ are ‘Lass’ and ‘Maiden’.


Question 24.

Three other words are used to mean ‘song’. What are they?

(‘song’ ବା ଗୀତକୁ ସୂଚିତ କରୁଥ‌ିବା ଅନ୍ୟ ତିନୋଟି ଶବ୍ଦ ବ୍ୟବହୃତ ହୋଇଛି । ସେଗୁଡ଼ିକ କ’ଣ ?)

Answer:

The three other words to mean ‘song’ are ‘strain’, ‘numbers’, and ‘lay’.


Question 25.

A melancholy strain’ in stanza 2 means ‘sad song’. Find out another phrase in stanza 5 with a similar meaning.

(ପଡ୍‌-୨ରେ ‘A melancholy strain’ର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ‘ଦୁଃଖ ଗୀତ’ । ପଙ୍‌-୫ରେ ଏହି ଅର୍ଥ ବହନ କରୁଥିବା ଅନ୍ୟ ଏକ ବାକ୍ୟଶ ବାହାର କର ।)

Answer:

‘A melancholy strain’ in stanza 2 means ‘sad song’. Another phrase in stanza 5 with a similar meaning is ‘plaintive numbers’.

Question 26.

Which word in stanza 5 expresses the poet’s guess?

( ପଙ୍‌କ୍ତି-୫ରେ କେଉଁ ଶବ୍ଦ କବିଙ୍କର ଅନୁମାନକୁ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି ?)

Answer:

The word ‘perhaps’ (ବୋଧହୁଏ) in stanza 5 expresses the poet’s guess.


F. Let’s Appreciate The Poem:


Question 1.

Describe what picture on the valley and the farm worker come to your mind as you read the poem.

(ତୁମେ କବିତାକୁ ପଢ଼ିବାବେଳେ ଉପତ୍ୟକା ଓ କୃଷିକ୍ଷେତ୍ରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଶ୍ରମଜୀବୀର କେଉଁ ଛବି ତୁମ ମନକୁ ଆସୁଛି ବର୍ଣ୍ଣନା କର ।)

Answer:

As I read the poem. the background of the poem which is set in a mountain valley and a solitary reaper girl working there comes to my mind. The valley spreads across the mountains. The green lush alley (ସବୁଜିମା ଭରା ଗଳିକନ୍ଦି) looks feasting (ଭୋଜିଭାତ) to the eyes of the on lookers (ନିରୀକ୍ଷଣକାରୀ). In the field of the valley, the sight of the solitary (lonely) reaper comes to the notice of the poet. The lonely girl while cutting and binding the grain is found singing a gloomy (ବିଷାଦମୟ ଗୀତ) song. The girl presents the picture of a fresh inspiring (ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ) and enjoyable (ଉପଭୋଗ୍ୟ) commodity (ଦ୍ରବ୍ୟ) in the widespread solitariness (ଏକାକୀପଣ) of the dull (ନିସ୍ତେଜ) railey.

Comments

Popular posts from this blog

BSE Odisha Class 10 History Solutions Chapter 1 ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଗାନ୍ଧିଜୀଙ୍କ ଆବିର୍ଭାବ

BSE Odisha 10th Class English Solutions Chapter 1 All Things Bright and Beautiful

BSE Odisha Class 10 History Solutions Chapter 5 ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଓ ଭାରତୀୟ ଜାତୀୟସେନା